Yeni Şafak Gazetesi

Basında Fatih Koca

Ayasofya’da ezan okurken ayaklarım titredi




İslam aleminin gözdesi olan Ayasofya Müzesi’nde 85 yıl sonra Kadir Gecesi’nde ezan okunarak bir ilk yaşandı. Yılların hasretini ise Dr. Fatih Koca dindirdi. Koca, “Ezan okumak için müezzinlik mahfiline çıkarken ilk kez ayaklarımın titrediğini hissettim” diyor.

Osmanlı ve İslam alemi için büyük bir önem taşıyan, her bir karışında sırların gizli olduğu Ayasofya Müzesi içinde 80 küsür yıl sonra ilk kez sabah ezanı sesi yankılandı. Kadir gecesi düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Müezzin Fatih Koca'nın yanı sıra Uluslararası Kur'an-ı Kerim okuma yarışmasında derece alan hafızlar da katıldı. Kur'an Tilavetlerinden sonra sabah ezanını okumak için müezzinlik mahfiline Fatih Koca çıktı. Koca, “Ezân bitene kadar bu heyecanı tüm hücrelerimde hissettim. İslam Alemi bu manzarayı çok özlemişti” diyor. Biz de 85 yıl aradan sonra bir ilke imza atan Koca'yla o sabah ezanının hikayesini dinledik.

85 yıl sonra Ayasofya'nın içinde ilk kez vakit ezanı okundu. Bu zamana kadar vakit ezanları okunmuyor muydu?


Bildiğim kadarıyla bu zamana kadar Ayasofya'nın dış mekânında güzel sesli hâfızlar tarafından ezânlar okunuyordu. Bu ezânları ise sadece orada bulunanlar işitebiliyordu. Edinilen bilgilere göre, daha önce de Ayasofya'nın içinde ezân okunmuş. Ancak bu ezân, farklı bir günün yâd edilmesi amacıyla olduğu için vakit ezânı değilmiş.

TÜM DÜNYA OKUNAN EZANI DİNLEDİ
İlk ezanın özellikle Kadir Gecesi'nde okunmasının sizin için önemi nedir?


Okuduğum ezân o sabah Türkiye'de değil, tüm dünyada yayınlanmış oldu. Dolayısıyla seksen küsur yıl sonra tüm dünyaya Ayasofya'da vaktinde (sabah) okunan bir ezân canlı olarak okunmuş oldu ve Müslümanlar bu ezanı dinleyebildi. Kadir Gecesi, Müslümanların en değer verdiği gecedir. Ramazan ayının en önemli gecesi de Kadir Gecesi olduğu için o gece özel bir sahur programı yapıldı.

İLK İŞİM RABBİM'E HAMD ETMEK OLDU
Ayasofya'nın ezan hasreti sizin sesinizle dindirdirildi. Ezanı okuduğunuz o anı sizden dinleyelim mi?


Ezândan beş dakika evvel, mahfilde ilk işim Rabbime hamdetmek oldu. Efendimiz'e (sav) ve Hz. Bilal'e (ra) ve Fatih Sultan Mehmed Han'a birer fatiha okuyup dua ettim. Ezânı orta bir sesle ve sâde okumaya çalıştım. Rabbim kabul buyursun.

Okurken neler hissettiniz?


Öncelikle çok heyecanlandığımı ve ezân bitene kadar bu heyecanı tüm hücrelerimde hissettiğimi belirtmek isterim. Yıllardır ezân okuyan biri olarak hayatımda çok nadir bu durumla karşılaştım. Bu heyecan hepsinden farklıydı. İçinde çok farklı bir sevgi ve saygı vardı. Çünkü Ayasofya bize ata yâdigarı. İçinde yılların hasreti vardı. Çünkü İslam Âlemi bu manzarayı çok özlemişti. Ezâna kadar heyecanımı yenemedim. Tarihi bir sorumluluktu. Bu görevi hangi kardeşime verseler şerefle yapacaktı ve aynı heyecanı duyacaktı. Müezzinlik mahfiline çıkarken ayaklarımın titrediğini hissettim.

ARAFAT DAĞI'NDA DA ÇOK ETKİLENMİŞTİM
Birçok ülkede ezan eğitimleri verdiniz ve ezan okudunuz. Ayasofya'da okuduğunuz ezanın sizin için ayrıcalığı neydi?


2000 yılından beri de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Dini Mûsiki Kürsüsü'nde Cami Kıraati dersleri, son 14 yıldır hem Türkiye'de hem de farklı ülkelerde ise ezân seminerleri veriyorum. Akademik çalışmalarım da bu minval üzerinedir. Ayasofya'da okuduğum ezânın, diğer zamanlarda okuduğum ezânlardan tek farkı, tarihi ve manevi bir tarafının olmasıydı.

Bu zamana kadar okurken etkilendiğiniz ezanlar arasında hangileri bulunuyor?


İlk kez Rahmetli dedemin ısrarı ile 8 yaşında köyümüzde okuduğum ikindi ezânında, 2006 yılında Ali Rıza Şahin ile okuduğum çift ezan, 2011 yıllarında Hac'da Arafat'ta okuduğum sabah ezânlarında ve son olarak bu yıl Kadir Gecesi sabahı Ayasofya'da okuduğum ezânda gerçekten bu heyecanı yaşadım.

Namaz kılamamak beni çok üzdü
Ramazan boyunca Ayasofya'da yapılan Ramazan Özel programı Türkiye ve Yunanistan arasında krize dönüşmüştü. Yunanistan bu durumdan oldukça rahatsız oldu. Bu tepki için neler söylersiniz?


Evet, “TRT Diyanet Sahur” programında Hafız Ali Tel kardeşimin okuduğu Kur'an Tilaveti ile başladı bu kriz. Ayasofya asırlardır Cami olarak kalmış, içine Kur'an'ın her bir harfi sinmiştir. Bana göre hala o ruh var. Bizim Kadir Gecesinde okuduğumuz ezandan dolayı bazı haber portallarından edinilen bilgiye göre, yine Yunanistan Dışişlerinden “Endişe ile İzliyoruz” diye bazı açıklamalarda bulunmuş. Ben bu durumu siyasilerin çözebileceğine inanıyorum ve orada “Namaz Kılmak” istiyorum. O gece ezandan sonra camiide namaz kılamamak beni gerçekten çok üzdü.

Kur'an'ı güzel okuyanlar seçiliyor
Ayasofya'nın arka kısmındaki mescit için görev yapacak olan imamlar nasıl seçiliyor ?


Bildiğim kadarıyla daha önce bu görevi diğer camilerde hakkıyla yerine getirenlerin, tecvidi, sesi ve sadâsı güzel kardeşlerimizden seçildiği bilinmektedir. Bu arkadaşlarımız ezan ve Kur'an'ı güzel okumada derece almış arkadaşlardır.



Kaynak Yeni Şafak

Konuyla İlgili Diğer Haberler


AKŞAM
HABER 7

Haber ve Röportajlara Geri Dön